Een eenzame fietser op weg naar Santiago de Compostella
Nils Zelle
De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella wordt door velen gelopen. Nils Zelle koos voor de minder bekende fietsroute. Je moet het zelf doen en toch ben je niet alleen.
De droom – waarom ben je de camino gaan fietsen?
Zo’n 20 jaar geleden hoorde ik van de camino en was gelijk geraakt. Hoe mooi om alleen met jezelf op pad te zijn en gaandeweg jezelf beter te leren kennen? In 2011 heb ik me aangemeld bij het genootschap en mijn paspoort ontvangen. Die heeft jarenlang in een laatje gelegen, omdat het gezinsleven en werk -zeg maar het normale leven- me ervan weerhielden op pad te gaan. Vanuit huis naar Santiago de Compostella lopen zou zo’n 5 maanden vergen.
Maar een keer alleen op pad gaan bleef trekken. Zoals ik vaak uitleg: je bent altijd met anderen: in je familie, school, opleiding, werk, gezin, straat, sportvereniging, noem maar op. Hoe zou het zijn om een poos alleen te zijn?
Ik bedacht me later dat fietsen hetzelfde effect zou hebben, maar minder tijd in beslag zou nemen. Een week of 5 van huis en haard; dat móest te doen zijn. En dus ging ik begin juli 2023 op (fiets)pad.
De voorbereiding – wat heb je gedaan als voorbereiding?
Ik heb een toerfiets aangeschaft in 2022, inclusief tassen, tent, kookspullen etc. Mijn conditie was goed, maar toch heb ik een paar oefentochtjes gedaan om uit te vinden wat ik echt nodig zou hebben om mee te nemen. Want elke kilo minder in de Pyreneeën mee omhoog nemen scheelt. Ze zeggen dan ook: alles wat je thuislaat is mooi meegenomen. Na een rondje IJsselmeer en een rondje Vlaanderen was ik klaar om te gaan.
De route – hoe heb je de camino ervaren?
Ik heb de routes van Clemens Sweerman gefietst, via Utrecht en Breda door Belgie en West-Frankrijk en bij Oloron-Ste. Marie de Pyreneeën overgestoken naar Col de Somport. En van daaruit de Camino Francés gevolgd tot aan Santiago de Compostella. Elke dag was weer anders. Soms dacht ik bij mezelf: vandaag wordt een gewone etappe, er zal nu niks noemenswaardigs gebeuren. Maar elke avond schreef ik een verslag in Polarsteps en besefte me dan dat iedere dag weer een uniek dag was. Ik heb er enorm van genoten. Zoveel dat ik in 2024 naar Rome ben gefietst. En dat is waarschijnlijk niet mijn laatste tochtje 😉
Dag Nederland – vanuit welke plaats is jouw camino gestart?
Ik ben vanuit Leusden gestart.
Camino effect – wat heeft het fietsen van de camino jou gebracht?
Het fietsen heeft me het echte vrijheidsgevoel laten ervaren. Als een digital nomad elke dag je kampement ergens anders opslaan zonder vooraf precies te weten hoe & wat werkt verlichtend. Je ervaart dat je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt; wat kleren, een pan, fruit, water en onderweg altijd een bakker of markt te vinden. Leven met wat er op je pad komt voelt als rijkdom.
Ik ben onderweg ook veel leuke en interessante mensen tegengekomen. Sommige voor een enkel moment; andere wat langer. Je ervaart dat iedereen zijn eigen verhaal heeft, zijn eigen aanleiding, zijn eigen zoektocht. Dat schept een band. Dát ervaren is het mooiste in de camino: alleen zijn en toch enorme verbinding voelen. Ongekend!
Bij thuiskomst ben ik met mijn inzichten aan de slag gegaan. Het was lastig om niet in het alledaagse leven op te gaan, maar om mijn ingeslagen camino-pad verder af te leggen. Het voelde als onvermijdelijke stappen – ik kón niet anders. En heb ik rigoureuze beslissingen genomen.
Tip van Nils
Ga!
Want lastige wegen leiden vaak naar prachtige bestemmingen!
Buen camino!