Emigreren terwijl de kinderen in Nederland blijven
Annejet Middendorp & Marcel Meijer
Dit keer het verhaal van Annejet Middendorp & Marcel Meijer. Zij emigreerden in 2023 naar Viñuela. Van een samengesteld gezin in Nederland wonen ze nu met z’n tweeën in Spanje in een omgeving waar meer Spanjaarden dan toeristen zijn.
De achtergrond – hoe zag jullie leven er in Nederland uit?
In Nederland woonden wij in IJsselstein in een hoekwoning. Wij zijn daar in 2015 samen komen wonen met onze 5 kinderen (samengesteld gezin). Marcel werkte als software adviseur bij een machine handelsbedrijf en Annejet runde haar eigen werving & selectiebureau.
We hadden een gezellig sociaal leven en organiseerden regelmatig etentjes bij ons thuis. De kinderen waren inmiddels de deur uit en kwamen regelmatig even langs voor een hapje en/ of een drankje.
Naast ons werk en sociale leven was olijfolie een grote hobby en passie. Tijdens onze reizen door Spanje ontdekten wij steeds nieuwe pareltjes die wij via social media en onze website aanboden. Annejet organiseerde ook regelmatig proeverijen thuis of op locatie.
Vakantiewoning
In 2021 hebben wij een vakantiewoning in Vinuela gekocht. Het doel was om dit huis eerst te verhuren als vakantieverblijf. Onze droom was toch wel om hier ooit te gaan wonen, maar dan later. Iedere keer als we in Spanje waren geweest kostte het meer moeite om terug naar Nederland te gaan. We hebben onze plannen dus wat vervroegd 😊
De droom – waarom hebben jullie gekozen voor Spanje?
Spanje is een heerlijk land met gastvrije bewoners. Het weer aan de Costa del Sol is altijd goed. De natuur is prachtig en je hebt in feite alles binnen handbereik. De bergen om prachtige wandelingen te maken en de zee om aan te relaxen. Binnen 1,5 uur sta je op de ski’s in de Sierra Nevada en Granada, Cordoba, Sevilla en Malaga liggen ook op korte afstand.
We houden ook erg van Italië maar daar ligt alles veel verder uit elkaar en de huizenprijzen liggen een stuk hoger dan in Spanje.
De plek – hoe zijn jullie terecht gekomen in Viñuela, Andalusië?
Jarenlang zijn we ieder jaar in de regio op vakantie geweest. Als we de zomervakantie elders waren geweest voelden we altijd de behoefte om toch nog een paar dagen naar de Axarquia te gaan. We hebben niet specifiek voor Viñuela gekozen maar wel voor het dal achter de kustplaats Torre del Mar. We vinden Torre del Mar gewoon een hele gezellige kustplaats met relatief weinig toerisme.
De Spanjaard zelf komt hier voornamelijk. Het dal wordt omsloten door prachtige bergpartijen. Er heerst hier een microklimaat waardoor wij 320 dagen zon per jaar hebben. De temperatuur komt ook zelden onder de 7 graden. Ons huis ligt op 20 minuten van de kust en op 10 minuten van alle voorzieningen.
Dag Nederland – hoe voelde het om Nederland te verlaten?
Heel eerlijk? We waren zo aan een andere omgeving toe. Nederland voelde allang niet meer fijn. Het geklaag en de negativiteit gingen ons tegenstaan. We keken erg uit naar onze emigratie. Het enige wat voor ons beiden wel lastig was om op afstand van de kinderen en (stief)moeders te gaan wonen.
Achteraf blijkt het contact met kinderen beter dan ooit te zijn. We zijn zelf 3x terug geweest in Nederland en alle kinderen zijn minstens 1x in Spanje geweest.
Het leven – hoe verschilt het leven hier met het leven in Nederland?
Het leven is Spanje is veel rustiger. Meer natuur en minder geregeld (wat soms ook tot frustratie leidt). Er wordt hier veel buitenshuis gegeten en gedronken. Mensen spreken niet snel thuis af maar altijd in een bar of restaurant. Men neemt meer tijd voor elkaar.
Dat merk je soms ook in de supermarkt als de cassière 10 minuten met oma staat te kletsen. Niemand raakt geïrriteerd en iedereen wacht geduldig op zijn/ haar beurt. Als jij aan de beurt bent is er ook aandacht voor jou.
Wij werken beiden nog waardoor het doordeweekse leven er vrijwel identiek aan het Nederlandse uitziet. Behalve als je om 18.00 uur je laptop dichtdoet en nog even lekker in het zonnetje kunt zitten of naar het strand rijdt om een wandeling te maken of een terrasje te pakken.
De taal – Spaans is een lastige taal, hoe gaan jullie daar mee om?
Google translate is onze grootste vriend. Werkt perfect. We hebben met Duolingo een basis gelegd en gaan nu allebei naar Spaanse les. In Viñuela bij Vanesa aan de keukentafel. Uitleg bij de grammatica en vooral veel Spaans praten. De Spanjaarden waarderen het enorm als je je best doet om ze in hun eigen taal aan te spreken.
De toekomst – hoe ziet jullie ideale toekomst eruit?
Onze ideale toekomst. Poeh. We plannen niet zover vooruit maar Annejet blijft voorlopig nog werving & selectie doen maar met alle kennis en ervaring die zij heeft zal er ook wat worden verschoven richting carrièrebegeleiding/ -planning. Misschien wel vanuit Spanje. Mensen uit hun vertrouwde omgeving en weg van verplichtingen laten werken aan een toekomstplan. Wie weet.
En Marcel werkt graag met zijn handen. Hij is een kunstenaar met hout en bouwt graag mooie houten tuinmeubelen, overkappingen, pergola’s etc. Hij is sowieso heel creatief. Hij fotografeert en vindt het leuk om mee te denken bij renovatie van huizen. Hij heeft inmiddels een groot netwerk van vaklieden opgebouwd en helpt Nederlanders en Belgen, die hier (nog), niet wonen bij hun projecten.
Tips van Annejet & Marcel
- Als je hier een 2e huis wilt of wilt gaan emigreren regel eerst een NIE nummer. Bij grote aankopen heb je dat nodig.
- Zoek een makelaar die al lang in het gebied is gevestigd en die een goede naam heeft.
- Neem altijd een advocaat in de arm om de papieren te controleren van je toekomstige huis. Een makelaar heeft dat vaak ook al gedaan, maar die gaan niet zo ver als een advocaat.
- Als je een huis bezichtigt kijk altijd naar vochtplekken en scheuren en probeer te achterhalen waar die vandaan komen.
- In sommige regio’s krijg je geen vergunning om een zwembad te bouwen. Ook als de makelaar zegt dat het geen probleem is vraag dit goed na.
- Maak duidelijke afspraken met vaklieden. Communicatie is vaak niet het sterkste punt van een Spanjaard. Check 1-2 dagen voordat ze komen nog even of de afspraak nog duidelijk in hun agenda staat.